Reumatoïde artritis

 

Reumatoïde artritis in het kort

Reumatoïde artritis is een ziekte met gewrichtsontstekingen.
De handen, polsen, enkels en/of voeten zijn pijnlijk, stijf en gezwollen.
Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Het is een chronische ziekte met een grillig verloop.
Om reumatoïde artritis met zekerheid vast te stellen moet u naar de reumatoloog.
Bewegen en oefenen is belangrijk als de ontsteking rustig is.

 

Wat is reumatoïde artritis?

Bij reumatoïde artritis gaan gewrichten ontsteken. Meestal begint het bij de vingers en tenen. Het kraakbeen en het bot in de gewrichten raken beschadigd. Ook pezen en slijmbeurzen die in de buurt van de ontstoken gewrichten zitten, kunnen ontstoken raken. Bij reumatoïde artritis krijgt u last van pijn, stijfheid, zwelling en warme gewrichten in de handen, polsen, enkels of voeten.
 
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Hoe dat komt is nog onduidelijk. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Het is een chronische aandoening, waarbij gewrichtsontstekingen op de voorgrond staan. De ziekte gaat in principe niet over. 
 
Reumatoïde artritis komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, waarbij de klachten meestal beginnen tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. Waarom iemand reumatoïde artritis krijgt, is niet bekend. Erfelijkheid speelt nauwelijks een rol.
 

Wat merkt u van reumatoïde artritis?

Bij reumatoïde artritis verlopen de gewrichtsontstekingen vaak grillig. U kunt er enkele dagen of weken meer last van hebben dan normaal. Zonder beweging of belasting doet een ontstoken gewricht al pijn. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig.
 
Pijnlijke ontsteking
Bij een beginnende ontsteking merkt u soms nog niets aan het gewricht. Later heeft u bijvoorbeeld pijn onder de bal van uw voeten bij het lopen, last van stijve vingers of opgezette handen. Een ontstoken gewricht doet pijn, is warm en gezwollen en u kunt het minder goed bewegen. Vooral in de ochtend, of als u lange tijd in dezelfde houding heeft gezeten, kan het gewricht stijf en pijnlijk zijn gedurende een half uur of langer. Door bewegen worden de gewrichten geleidelijk weer soepel.
 
Grillig verloop
De ontstekingen verlopen erg grillig. Soms heeft u een aantal dagen, soms weken, meer last dan normaal. Verder kunnen de ontstekingen wisselend in verschillende gewrichten voorkomen. Ook op één dag kunt u verschil voelen.
 
Vermoeidheid en grieperig gevoel
Vermoeidheid is een andere klacht van veel mensen met reumatoïde artritis. Het is een overheersend symptoom van de ziekte en uit zich door gebrek aan energie. Omdat de ontsteking vaak bloedarmoede veroorzaakt, draagt dit ook bij aan de moeheid. Ook kan het lijken of u een griep onder de leden heeft, met koorts, zwakte en weinig eetlust.
 

Hoe verloopt reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis verloopt bij iedereen anders. Een goede behandeling vanaf de start van de ziekte is heel belangrijk om schade aan de gewrichten te voorkomen.
Met een goede behandeling verloopt het ziekteproces aanmerkelijk langzamer, de pijn wordt draaglijk en u heeft minder risico op blijvende beschadigingen aan uw gewrichten.
 
 
Online bronnen: reumafonds.nl; apotheek.nl; thuisarts.nl