Artritis psoriatica

Artritis psoriatica in het kort

Artritis psoriatica is een vorm van ontstekingsreuma die voorkomt bij mensen met de huidziekte psoriasis. De ziekte veroorzaakt huidproblemen en gewrichtsklachten. Hoeveel last u van uw huid en gewrichten heeft, kan verschillen. De ene keer kan uw huid heel erg opspelen, terwijl u op een ander moment meer last van uw gewrichten kunt hebben.
 

Wat is artritis psoriatica?

Artritis psoriatica begint vaak tussen het 20e en 30e levensjaar. Maar u kunt het ook op latere leeftijd krijgen.
De ziekte kan lijken op reumatoïde artritis, een andere vorm van ontstekingsreuma, maar verloopt meestal milder. De aandoening bestaat eigenlijk uit 2 ziekten: artritis en psoriasis.
 
Artritis
Artritis betekent gewrichtsontsteking. U krijgt de ontsteking meestal in de kleine gewrichten van uw handen en voeten. Of in grote gewrichten zoals elleboog of knie. De ontsteking kan ook zitten onder in uw rug, in uw bekken, of op de plek waar uw ribben aan uw borstkas vastzitten.
 
Psoriasis
Psoriasis is een huidziekte. De bekendste vorm is psoriasis vulgaris. Als u dat heeft wordt uw huid rood en gaat sterk schilferen. Meestal gaat het om de huid op de buitenkant van uw ellebogen en knieën, uw hoofdhuid (beginnend bij de haargrens) en in uw huidplooien. U kunt het ook hebben op uw navel, bilnaad, handpalmen en voetzolen. Ongeveer 8% van de Nederlanders heeft psoriasis.
 
 
Online bron: reumafonds.nl