Behandeling Reumatoïde artritis


Behandeling van reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis heeft u vaak te maken met meerdere behandelaars. Zij kunnen u helpen met hulpmiddelen, medicijnen of een operatie.
In eerste instantie kunt u te maken krijgen met een reumatoloog, reumaverpleegkundige en oefen- of fysiotherapeut. In een later stadium kunt u te maken krijgen met de podotherapeut of orthopedisch schoenmaker. Misschien wordt u verwezen naar een orthopedisch chirurg, als de gewrichten schoongemaakt moeten worden of als er kunstgewrichten nodig zijn. De plastisch chirurg kan hier ook een rol in spelen. Na een gewrichtsvervangende operatie kan het zo zijn dat u naar een revalidatiearts wordt verwezen.

Bij de behandeling van reumatoïde artritis staat het gebruik van medicijnen centraal.

 

Medicijnen bij reumatoïde artritis

De behandeling van reumatoïde artritis met medicijnen is er op gericht om de ontstekingen van de gewrichten zo snel mogelijk te onderdrukken. Daardoor worden beschadigingen van de gewrichten op de lange termijn voorkomen of beperkt en verminderen pijnklachten en stijfheid. Doel is uw lichamelijk functioneren te verbeteren, zodat u een zo normaal mogelijk leven kunt leiden.

Er zijn verschillende soorten medicijnen tegen reuma:
   • Eenvoudige pijnstillers
   • Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's)
   • Klassieke reumaremmers (DMARD's)
   • Biologische reumaremmers (biologicals)

NSAID's verminderen pijn en stijfheid.

DMARD's vergroten de kans dat de reumatoïde artritis veel minder ernstig verloopt. DMARD's zorgen ervoor dat de gewrichten minder snel of niet beschadigen. DMARD's worden voorgeschreven door de reumatoloog (specialist). De bekendste DMARD is methotrexaat.

Corticosteroïden worden de  laatste jaren ook gerekend tot de groep van klassieke reumaremmers omdat ze ook reuma remmende effecten hebben. Corticosteroïden worden onder meer gebruikt, wanneer er sprake is van een opvlamming van de reumatoïde artritis.

Biologicals worden ook voorgeschreven maar wel met enige terughoudendheid. Deze terughoudendheid is er vanwege het feit dat het effect van deze medicijnen op de lange termijn nog niet bekend is en de kosten van deze middelen hoog zijn. Volgens de richtlijnen van de reuma specialisten kunnen biologicals worden voorgeschreven wanneer de klassieke reumaremmers onvoldoende werken of te veel bijwerkingen geven.

 

Online bronnen: reumafonds.nl; apotheek.nl; thuisarts.nl