Reuma

 

Wat is reuma?

Reuma is niet één ziekte maar een verzamelnaam voor meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Mensen met een vorm van reuma leven dagelijks met pijn en stijfheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen zijn behandelbaar, maar niet te genezen.

Reuma is een veelvoorkomende ziekte. Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma en iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Veel mensen denken dat alleen oude mensen reuma krijgen. Dat is niet zo: ongeveer 60% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen.

Enkele vormen van reuma die veel voorkomen zijn: artrose, jicht, reumatoïde artritis, fibromyalgie en de ziekte van Bechterew.

 

Categorieën reuma

Reuma is te verdelen in drie categorieën:
  • Ontstekingsreuma. Hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen. Ongeveer 420.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma.
  • Artrose. Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Ongeveer 1,1 miljoen mensen hebben artrose in een of meerdere gewrichten.
  • Weke delen reuma. Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo'n 240.000 mensen hebben een vorm van weke delen reuma.
 

Reumatische klachten

De eerste reumaverschijnselen worden veelal omschreven als stijfheid in de spieren en gewrichten, vermoeidheid, pijnlijke en ontstoken plekken op het lichaam en zwellingen op plaatsen als de polsen, handen, enkels en voeten. Vooral ochtendstijfheid wordt benoemd als veel voorkomende eerste klacht wanneer het gaat om reumaverschijnselen.
 
Door de reumatische klachten is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Reuma is grillig. Reumaverschijnselen kunnen gelijkmatig opkomen en verergeren, of in een korte tijd zeer heftig aanwezig zijn. Ook kunnen de klachten een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken.
 

Hoe herkent u reuma?

Ga naar uw huisarts als u last heeft van:
  • het dik en warm worden van gewrichten
  • langdurige pijn in spieren en/of gewrichten
  • pijn en stijfheid als u even heeft gezeten/gelegen en weer in beweging komt
 
Deze symptomen kunnen uiteraard ook iets anders betekenen. De huisarts verwijst u wanneer nodig naar een reumatoloog of andere specialist.
 
 
Online bronnen: reumafonds.nl; thuisarts.nl; gezondheidsnet.nl